0
Blogs, Tips

Zes weetjes over het alleen zijn bij honden

14-50% van de honden vindt alleen thuis zijn moeilijk. Veel begeleiders zijn zich hier helemaal niet van bewust. Reden dat honden niet goed alleen thuis kunnen blijven kunnen heel erg variëren. Stress, pijn, geluidenangst, herplaatsing, verandering in en om de omgeving en zo kan het lijstje nog wel even doorgaan. Moeite met alleen zijn is een onderwerp wat mij echt aan het hart gaat. Ik heb door de jaren heen hier al veel honden vanaf mogen helpen. Het is echt een grote impact op zowel de hond als de begeleiders.

Hieronder deel ik zes weetjes met jullie over moeite met alleen zijn:

Weetje 1:

Plaats een camera. Kijk eens wat je hond doet als je niet thuis bent. Het feit dat de buren niet klagen over geluidsoverlast betekent niet dat je hond goed alleen thuis kan blijven. Niet alle honden die moeite hebben met alleen zijn janken of blaffen. Sommige konden kunnen ook heel passief worden, heel de dag op één plek blijven liggen. Door te zien wat er gebeurt kun je meer inzicht krijgen in gedrag.

Weetje 2:

Ben je een langere periode thuis geweest door ziekte of door thuis werken dan is er een kans dat je weer moet gaan oefenen met het alleen zijn. Het is niet vanzelfsprekend dat je hond dan nog steeds alleen kan blijven als je weer gaat werken. Het kan hele erg helpen als je hond zijn vaste routine kan houden door dat hij normaal bijvoorbeeld met de uitlaatservice mee zou gaan, blijf dat dan ook vooral doen ook al ben je nu tijdelijk thuis. Vraag eventueel of familie en vrienden kunnen helpen als je door ziekte thuis bent, laat ze wankelen met je hond zodat hij nog los van jou kan functioneren.

Weetje 3:

Honden leren context gebonden. Zo kan een hond in zijn eigen huis bijvoorbeeld alleen zijn maar na een verhuizing niet meer. Ook op een vakantieadres is het niet vanzelfsprekend dat je hond alleen thuis kan blijven. Ook na het weg brengen voor vakantie naar een pension kan het zijn dat je hond moeite heeft met alleen zijn bij thuiskomst. Plaats altijd een camera en check dit.

Weetje 4:

Ga je jouw hond leren alleen thuis zijn hou dan rekening met dag en nacht. Ook dit heeft weer te maken met context gebonden leren. Ga je jouw hond leren alleen thuis te blijven begin dan eert met daglicht en daarna in de avond oefenen. Het is voor een hond anders om overdag alleen te zijn als in de avond. Beide vragen training.

Weetje 5:

Maak het van huis gaan voorspelbaar. Trek niet snel de deur achter je dicht zonder dat je hond weet waar je gebleven bent. Dit is heel verwarrend en je hond kan in paniek raken. Met als gevolg dat je hond juist niet meer alleen kan zijn. Maak een vast en voorspelbaar ritueel zodat je hond weet waar hij aan toe is. Dit geeft zoveel rust. Honden zijn namelijk gewoontedieren.

Weetje 6:

Straf je hond nooit als je thuiskomt en je treft een ravage aan of iets dat gesloopt is. Ga uitzoeken wat er speelt en help je hond. Honden doen dit soort dingen nooit met om jou te pesten. Er zit een reden achter dit gedrag en het is echt belangrijk dat je dit uitzoekt. Honden hebben vaak de voorkeur aan het kauwen op spullen waar de geur van de begeleider aanzit.

Ook al ligt het huis vol met speelgoed om op te kauwen, de hond zoekt verbinding met jou. De afstandsbediening, jouw bril, petje, schoenen of boeken dragen de geur van jou. Kauwen maakt endorfine aan en dat in combinatie met jouw geur helpt jouw hond te kalmeren. Het bied als het ware troost.

Heeft jouw hond moeite met alleen zijn? Dan kunnen deze producten ondersteuning bieden op complementair niveau: Sterrenstof auraspray, Bella’s cure Separation fear en Rozenkwarts.

Hulp nodig bij het leren alleen zijn van je hond. Ik help je graag verder met een plan op maat.

Hondengedragsdeskundige Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes

Previous Post Next Post

You Might Also Like